jueves, 29 de noviembre de 2012

MEMÒRIA VIVA DE BARXETA IV


En este video els personatges van d'excursió a la LLoma. Ixen de casa de la tia Secondina al carrer Nuou, abaixen pel carrer del Molí i després creuen el riu pels dos pontets (que encara no estan fets). 

Continuen pel pont de l'assegador (la baixada que hi ha després de la bassa del tio Terèncio) i després creuen una altra vegada el riu per l'assut i finalment, tornen a creuar-lo per la primera revolta que fa el riu, on actualment comença la pujada de formigó.

miércoles, 28 de noviembre de 2012

MEMÒRIA VIVA DE BARXETA III: EL CARRER NOU




En aquest tercer video apareix una vista del carrer Nou vist des de llevant i cara a ponent. La primera dona en abaixar del cotxe, vestida de negre i que porta un fardell blanc és Secundina Soler Morera, la mare del tio Juan l'obrer, viuda des de feia quatre anys. Habitava al carrer Nounº 23, on sempre s'ha dit "casa del tio Morera".


El primer xiquet en abaixar és el tio Juan l'obrer, llavors tenia huit anys i era molt ros. És el primer cotxe que circula pels carrers del poble i és conduit per Federico Garcia. És pot apreciar el final del carrer Nou amb "les eres" als fons. Hui en dia seria el creuament amb el carrer Ausiàs March i la pujada del CP Carles Salvador.


L'última xiqueta en abaixar del vehicle és Mª Teresa Carcelén. Venia amb la familia a estiuejar a Barxeta perquè sa mare era practicanta. Als anys setanta també venia a estiuejar i ho feia al carrer de la Creu, el seu marit tenia de malnom de "El tio xapa". El matrimoni tenia tres fills : "Kuki", Javier i la "Chiquitina".

Si algú identifica a més personatges que ho diga.

martes, 27 de noviembre de 2012

MEMÒRIA VIVA DE BARXETA II

En este segón video es poden veure les imatges següents:

- Una vista del campanar de l'antiga església des del carrer Major.
- Una partida de pilota al carrer Major.
- La placeta amb la font del Tossal, el carrer Tetuan i la costera.
- L'actual plaça d'Espanya amb la font de 1917.
- El llavador.
- Les acàcies de l'antiga plaça de l'església, hui de Josep Lorente.
- El carrer Victoria Kent, actualment de La Creu.



Les imatges del campanar són les úniques que s'han pogut conservar i és l'única referència visual del campanar de l'antiga església, la qual estava situada enmig de l'actual plaça de Josep Lorente. Esta església fou incendiada a poqueta nit del divendres 15 de maig de 1936. Al cap d'un any va ser enderrocada. És per tant un document únic.

lunes, 26 de noviembre de 2012

MEMÒRIA VIVA DE BARXETA

Finalment he pogut visionar la pel·lícula que tants anys havia buscat. Sempre s'havia comentat ací al poble que en la II República una persona de València que venia a estiuejar a Barxeta havia filmat unes imatges del poble, en les quals es podia veure, entre altres coses, el campanar de l'església que va ser incendiada i enderrocada al 1937, la qual estava situada enmig de l'actual plaça de l'Ajuntament, l'antic llavador i una partida de pilota al carrer Major.

Una vegada més li vull donar les gràcies al Sr Juan Tormo Soler (El tio Juan l'obrer) per fer possible que esta pel·lícula haja arribat a les nostres mans. Hem d'estar plens de goig totes aquelles persones interessades en la Història en general i en la de Barxeta en particular. Estes fenomenals imatges que tants anys han estat perdudes, finalment les hem recuperat i les podrem gaudir.

EL TEULAR DE LA FAMILIA SEGARRA.

En la pel·lícula apareixen en primer lloc, abocant argila a la bassa, més tard traient aigua en el torn i després portant el fang, Fermin Segarra Tormo i Salvador Hernández Serrano. Fent les teules en el motle, Valeriano Vidal (propietari del teular) i José Segarra Guillem, el jovenet deixant les teules al sòl es Jesús González Boscà. Més tard quan van a entrar les teules al forn també apareix junt als demés,Vicente Segarra Boscà.