miércoles, 21 de agosto de 2013

AL VOLTANT DE L'EQUIP DE FUTBOL DE BARXETA

En la dècada dels anys 50 del segle passat, l’equip de futbol del Barxeta havia passat a jugar des de l’antic camp de futbol situat a la partida del Ram, al costat mateix del cementeri  on actualment hi ha un camp de caquis, a la zona del riu de Barxeta situada entre la passarel·la i el gorg, aprofitant que el riu estava sec degut a la sequera que es patia.

Més tard jugarien al camp del Molinet a la zona on actualment estan les pistes de tennis i de frontó, para, definitivament fer-ho a la ubicació actual. Doncs han hagut en total, quatre camps on han jugat al futbol.

En 1954, el periòdic Levante, era aleshores òrgan de premsa del Movimiento i de la F.E.T. (Falange Española Tradicionalista y de las J.O.N.S.), i el mestre resident a Barxeta D. Salvador Carbó escrivia unes cròniques del poble que les enviava al periòdic i en una d’elles redactada el 30 de març del 1954 informava de la nova junta directiva que havien format al voltant de l’equip de futbol del poble.

Cal dir que tots els actes socials, organitzacions, associacions, etc. estaven impregnades pel nacional-catolicisme i l'alcalde a la vegada que jefe local de Falange i el rector juntament amb el caporal de la guàrdia civil eren les tres màximes autoritats civil, religiosa i militar, no es d'estranyar doncs que el nom oficial de l’equip fora la U. D. del Frente de Juventudes i que tots els integrants de la junta directiva eren titllats de camarada.

BARCHETA

NUEVA DIRECTIVA

El U. D. del Frente de Juventudes ha reorganizado su directiva, habiendo nombrado presidente de honor a Don José Palop García, don Salvador Carbó y Sancho y Don Alejandro Insa Urquiza, por su gran interés por el deporte y el apoyo que prestan al mismo.

La nueva directiva ha quedado formada por: El camarada Vicente F. Sanchis Fenollar, como presidente; secretario, camarada Vicente Fenollar Sanchis; tesorero, camarada José Seguí Berenguer y como vocales los camaradas: Antonio Segarra Sanchis, Lorenzo Carrión Fuertes, Angel Company Berenguer, Luís Seguí Querol, Alfredo Micó García, Rafael Micó García, Vicente Ventura Ballester, Vicente Giner Castelló, José Genovés San Lorenzo y Emilio Seguí Querol.



                                      Efemérides de Barxeta 1948 a 1960. Salvador Carbó y Sancho. Biblioteca de Barxeta.

José Palop era el rector i Alejandro Inza, l'alcalde.

Anem a repassar unes fotos de l’equip de Barxeta d’aquell temps quan jugaven al riu:

                                     Antonio Segarra (Pepele) i Lorenzo Carrión Fuertes (Llorenç).


                                             De peu: Luis Seguí, Antonio Segarra i Llorenç
                                           Agimponats: Corona (de Lloc Nou), Vicente Fenollar i Pepe Seguí.

 Part de la plantilla que anava a jugar un partit contra el Rafelguaraf, en estar lesionats Llorenç, Pepe Genovés i Vicente Reig, entre d'altres; jugaven tres futbolistes de Lloc Nou.

De peu: Llorenç, Vicente Ventura, Pepe Seguí, Cañete (LLoc Nou), Antonio Segarra i Luis Seguí.
Agimponats: Panader (Lloc Nou), Corona (Lloc Nou), Vicente Fenollar i el porter Alfredo Micó.

Per ampliar cada foto cal fer clic damunt d'ella. Si algú comparteix o penja alguna de les fotos, per favor, anomeneu la procedència.

lunes, 12 de agosto de 2013

LES REGINES DE FESTES


Les Festes Patronals de Barxeta es celebraven la darrera setmana de novembre en honor als patrons locals “Els Esposoris de la Verge Maria”. Era habitual que una comissió de festers es fera càrrec de l’organització dels actes que es tenien que celebrar durant les festes patronals. També es celebraven unes festes més “populars” en la darrera setmana de juny, però aquestes tenien una menor importància que les patronals.

Però a les acaballes de la dècada dels setanta del segle passat, el model de festes patronals ja s’havia esgotat i en concret, de cara a les festes del 1974 al no haver-hi cap comissió que volguera fer-se càrrec de l’organització, el secretari de l’ajuntament, Francisco de Paula Codina Gisbert va proposar que eixe any, la seua “quinta” formaria la comissió de festes del 1974. D’aquesta manera els quintos del 1947, nascuts al 1926, són els qui van organitzar les festes patronals del 1974.

I com seguiria el model? Jo personalment no conec la raó, però al 1975 no foren els quintos del 1948 els encarregats de formar la comissió de festes, la qual cosa seria la més lògica i més encara, tenint en compte el gran d’èxit d’organització de les festes. Per primera vegada en la història de les festes patronals de Barxeta, hi hauria una regina de festes, amb la seua corresponent cort d’honor.

La senyoreta Aure Mahiques Mahiques, va tenir l’honor de ser nomenada la primera regina de festes de Barxeta. Després també ho serien Amparo Querol, Pepita Guillem i Juani Inza. Justament al 1978, un servidor va ser acompanyant d’una de les xiques que formaven part de la cort d’honor, sent la regina eixe any, la senyoreta Juani Inza. Heus ací dues fotos corresponents a la regina de festes del 1978, amb la seua cort d’honor i acompanyants.


Com a data històrica, cal dir que el nomenament oficial de la primera regina de festes va ser tal dia com hui, dotze d’agost, de l’any 1975; en sessió ordinària de l’ajuntament sent alcalde Vicente Giner Bataller, tte. Alcalde Juan Garcia Roca i regidors José Mahiques Ballester, Emilio Seguí Querol, Vicente Tortosa Ortiz, José Giner Maronda i Antonio Guerola Mahiques.

L’extracte del plenari del nomenament és el següent:

Festejos Fiestas Patronales.- Seguidamente el señor Alcalde comunica a la Corporación que procedía para las fiestas del presente se proclamase una reina de fiestas. A la vista de ello, los asistentes así lo estiman, para lo cual, después de dialogar ampliamente, se designa por unanimidad a la señorita Aurelia María de los Santos Desposorios Mahiques Mahiques, a la que se le comunicará este acuerdo a su tiempo para su conocimiento y efectos.”