miércoles, 9 de diciembre de 2009

"LA CAUSA GENERAL" DE BARXETA


La Causa General, coneguda abreviadament com la Causa General (CG), va ser un extens procés d'investigació impulsat pel règim franquista instaurat a Espanya després de la Guerra Civil Espanyola, mitjançant un Decret del 26 d'abril de 1940, amb l'objecte, segons el seu preàmbul, d'instruir «els fets delictius comesos en tot el territori nacional durant la dominació roja».

La Causa General va recopilar exhaustivament informació de manera exclusiva sobre les circumstancies i detalls no sols d'abusos i crims contra persones i béns comesos durant la contesa en les zones de control de l'anomenat bàndol republicà, sinó tot tipus d'accions mampreses per l’autoritat, forces armades i de seguretat i partidaris dels governs d'esquerres des de la instauració de la Segona República en 1931.

La informació escorcollada per la CG, la recopilació de la qual va durar pràcticament fins als anys 1960, va portar a l'obertura de nombrosos processos judicials posteriors en contra dels que es consideraven responsables dels mateixos, fins a la promulgació pel govern de Francisco Franco en 1969 d'una llei per a la prescripció dels "delictes comesos amb anterioritat a l'1 d'abril de 1939".

La Causa General es va dur a terme de manera sistemàtica i detallada en tot Espanya sota la responsabilitat de la figura específica Fiscal En Cap de la Causa General, establida per un decret posterior de 1943, fins al seu traspàs al Ministeri de Justícia a partir de 1954, acumulant una enorme documentació que és conservada des de 1980 en l'Arxiu Històric Nacional d'Espanya, a Madrid.

La Causa General de Barxeta consta de 32 pàgines. La primera pàgina duu data de 31 de desembre de 1940 i la última pàgina del 17 de desembre de 1943. L’alcalde de Barxeta aleshores era Felipe Inza y Sierra. La Causa General consta de 4 “Estats”:

ESTADO 1: “Relación de personas residentes en este término municipal, que durante la dominación roja fueron muertas violentamente o desaparecieron y se cree fueron asesinadas”.

A Barxeta NO figura ninguna persona.

ESTADO 2: “Relación de cadáveres recogidos en este término municipal, de personas no reconocidas como residentes en él, que sufrieron muerte violenta durante la dominación roja”.


Van aparèixer tres cadàvers, a saber: En la Casa Gilet van trobar en agost del 36 a Eleuterio Girau Ferrando de 40 anys i a José Oltra Almiñana (Pepet el Sigarret) de 65 anys, els dos naturals de Simat de la Valldigna. A la Casa Mas, el 12 d’agost trobaren segons consta: “un desconocido que vestía pantalón y chaqueta negra, botas negras nuevas, camisa blanca, corbata negra de lazo, bajo y regordete y tenia de 45 a 60 años”

ESTADO 3: “Relación de tormentos, torturas, incendios de edificios, saqueos, destrucciones de iglesias y objetos de culto, profanaciones y otros hechos delictivos que por sus circunstancias, por la alarma o el terror que produjeron deban considerarse como graves, con exclusión de los asesinatos, que fueron cometidos en este término municipal durante la dominación roja”.

A Barxeta figura com a únic fet delictiu l’incendi de l’església i la relació amb noms i cognoms de les tretze persones que participaren en el fet.

ESTADO 4: “Relación de los señores que componían el Ayuntamiento de Barcheta al iniciarse el Movimiento Nacional y a partir del 18 de Julio de 1936”.

Es relaciona a les set persones que van constituir el primer Comité Revolucionari de Barxeta i la relació de les persones que van integrar el diferents Consells Municipals.

Pense que la Causa General de Barxeta és un document molt interessant per a tothom que ens apassiona la Història de les petites històries locals i per això he ficat un enllaç permanent al blog. També he lliurat una còpia a l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Barxeta (AMB).

Causa General de Barxeta


Si vols buscar la Causa d'un altre poble, cal seguir aquestes indicacions:

Fes click damunt l'enllaç:

http://pares.mcu.es/ParesBusquedas/servlets/Control_servlet?accion=0

A la pantalla que hi apareix a la pestanya "Buscar", cal escriure el nom del poble que ens interesse en castellà. Senyalar l’opció “Registros digitalizados” i polsar “BUSCAR”.

A la pantalla següent buscar a "Archivo Histórico Nacional" i fer click damunt “Fiscalia del Tribunal Supremo”.

A la pantalla següent fer click damunt del poble elegit.

A la pantalla següent fer click damunt “Ver imágenes”.