lunes, 9 de noviembre de 2009

BARXETANS IL·LUSTRES: EL PARE SEGARRA


Juan Batista Segarra Tudela va nàixer a Barxeta a les deu de la nit del 31 de desembre de 1911. Van ser els seus pares Vicente Segarra Mahiques i Elvira Tudela Gimeno. Encara que en l'acta de naixement figura com nascut el dia 1 de gener de 1912 a les deu hores. Els seus iaios paterns eren Bautista Segarra Vidal i Vicenta Mahiques Tortosa i els seus iaios materns eren Pascual Tudela Roca i Josefa Gimeno Palau.

Als 11 anys va ingressar en el Convent dels Pares Terciaris Caputxins. Va acabar els seus estudis de Teologia en 1936 i immediatament va esclatar la Guerra Civil 1936-1939. Va ser obligat amb els altres joves de l'època a prestar serveis militars. A ell li va correspondre ser infermer en trens hospitals.

Acabada la guerra, va continuar els seus estudis i es va ordenar sacerdot el 15 de maig de 1940 a Pamplona per l'Excm. Senyor Bisbe El senyor Marcelino Olaechea Loizaga, qui després seria bisbe de València durant més de vint anys i fins a la seua jubilació (19-11-1966).

Al poc de temps de ser ordenat sacerdot va viatjar per primera vegada a Colòmbia impulsat pels grans desitjos de vindre a aquesta terra com a missioner. Aquesta idea li va venir en escoltar en el convent a un missioner de les selves amazòniques.

Arribat a la capital de Colòmbia, Bogotà; va passar huit anys en missió reeducadora amb joves inadaptats i sense recursos en la missió de Sant Antoni. Més tard va prendre la decisió d'entrar en el Clero Diocesà, la qual cosa li va portar a recórrer unes quantes parròquies en Cundinamarca i a fundar uns quants centres de catequesi i escoles per a xiquets i joves molt pobres.

Va estar 20 anys en Cundinamarca i l'any 1959 va arribar al Vicariat de Valledupar. L'any 1960 va ser nomenat vicari en Sant Dídac on va romandre 19 anys. Allí va fomentar l'educació, fundant les Escoles Parroquials de Xiquetes i de Barons, més tard, va fundar el Col·legi Joan XXIII. De Sant Dídac va ser traslladat a la Cúria Diocesana de Valledupar com a Rector de l'Església Central on va romandre 8 anys. En arribar a l'edat de retir forçós, va ser nomenat Capellà de la Casa del Iaio en Valledupar. Aquest servei el va prestar 19 anys.

Després de patir problemes de salut degut a una broncopneumònia, va morir el divendres 2 de març del 2007 a l'avançada edat de 96 anys. Va estar atés durant més de 50 anys per Georgina Montoya Agudelo, la qual el va acompanyar en els dos viatges que el Pare Segarra va realitzar al seu Barxeta natal en 1997 i en 2001.

En Valledupar es recorda al pare Segarra com el gran constructor d'escoles i de persones.

In Memoriam Pare Juan Bautista Segarra. Georgina Montoya i Pedro Olivella Soriano. Valledupar (Colòmbia) març del 2007.

No hay comentarios: