sábado, 15 de noviembre de 2008

LES ELECCIONS DEL 16-02-1936 AL PAIS VALENCIÀ I A BARXETA



A Madrid, el 15 de gener de 1936 es feia públic el programa del Front Popular signat per: Izquierda Republicana (IR), Unión Republicana (UR), PSOE, UGT, PCE, POUM i Partido Sindicalista. Immediatament després de conèixer-se el pacte a escala nacional, començaren a constituir-se Comités del Front Popular a tota Espanya. Ací al País Valencià es va fer públic el Front Popular el 4 de febrer, estava integrat, a més dels partits signants a Madrid, per Esquerra Valenciana i el Partit Valencianista d’Esquerra.

Les dretes en canvi, ni a Espanya ni al Pais Valencià pogueren arribar a un acord. A Alacant el front de la dreta estava integrat per la Derecha Regional Valenciana (DRV que estava integrada en la CEDA) i el Partit Radical Republicà (PRR d’Alejandro Lerroux, ja a la baixa degut a l’escàndol del straperlo). A Castelló ho feren en solitari la DRV, el PRR i els demés partits de dretes. Només a València arribaren totes les forces de dretes encapçalades per la DRV a un acord, el PURA que sols es presentava a València, va anar en solitari.

Recordem que la Llei Electoral vigent mantenia el sistema majoritari i la circumscripció era la província i les capitals de més de 100.000 habitants, doncs, al País Valencia hi eren quatre circumscripcions: Província de Castelló, d’Alacant, de València i València capital; els resultats molt disputats, foren els següents:

A Castelló es repartien 6 escons, 4 per a la majoria i 2 per a la minoria, el Front Popular obtingué un 37,31% dels vots, la DRV el 37,14% i el PRR el 16,71%. En la segona volta es va imposar el Front Popular. Resultats: Front Popular 4 escons (IR 1, PSOE 1, UR 1; Independents 1 i la DRV 2 escons.

A Alacant es repartien 11 escons, 8 a la majoria i 3 a la minoria. El Front Popular obtingué el 53,19% i per tant en primera volta obtingué els 8 escons (PSOE 4, IR 3 i UR 1); la dreta obtingué el 44,53% i els tres escons de les minories (DRA 2 i Independents 1).

A València-provincia, es repartien 13 escons (10 a la majoria i 3 a la minoria); els resultats foren molt ajustats, 45,11% per al Front Popular, les dretes el 44,00% i els autonomistes del PURA el 10,22%. En la segona volta s’alçava amb la victòria el Front Popular i amb els 10 escons de la majoria (PSOE 4, IR 4, UR 1, PCE 1); els 3 escons de la minoria per a la DRV.

A València-capital es repartien 8 escons (5 a la majoria i 3 a la minoria); els resultats foren Front Popular 49,95%, dretes 39,56% i el PURA el 8,95%. En la segona volta el Front Popular va guanyar i va guanyar els 5 escons (IR 3, PSOE 1, EV 1) i els tres de la minoria foren a parar a la DRV.

En resum, al País Valencià, dels 38 escons, el Front Popular aconseguí 27 diputats (IR 11, PSOE 10, UR 3, PCE 1, EV 1, Independents 1). Dels 11 escons de les minories, la DRV aconseguí 10 diputats i els Independents de dretes 1.



Amb l’acta de diputat obtinguda per Esquerra Valenciana (EV) que havia aconseguit Vicente Marco Miranda, per primera vegada, el valencianisme polític estava representat per primera vegada en les Corts de la República.

El triomf del Front Popular al País Valencià fou aclaparador en termes de representació parlamentària, degut a la Llei Electoral en vigor que afavoria la llista majoritària; si bé la diferència en vots va ser molt menor.

Ací a Barxeta, què hi havia succeït? Recordem que podien votar tots els majors de 23 anys, les dones ja podien votar també, des de 1933. Les eleccions és varen dur a terme als dos col·legis electorals instal·lats a l’efecte, un en les escoles de la Plaça de l’Església, als baixos de l’Ajuntament i l’altre al carrer Sant Roc, on hi estava l’escola dels xiquets.

Van ser molt disputades i finalment guanyaren les esquerres a les dretes per tan sols 30 vots. Escrutini final: Front Popular, 376 vots; dretes, 346 vots i el PURA, 43 vots.

Els resultats a Barxeta i pobles al voltant foren els següents:

No hay comentarios: