martes, 24 de febrero de 2009

MEMÒRIA HISTÒRICA: MORTS DURANT LA GUERRA CIVIL A BARXETA

A Barxeta, al Parc del metge José Miguel Català hi ha una pedra de marbre que recorda als barxetans que van caure a la guerra civil del 36. Són vint-i-cinc persones les que figuren i es va inaugurar en abril del 2004 commemorant els vint-i-cinc anys dels Ajuntaments democràtics (1979-2004). La pedra de marbre la va donar el malaguanyat Vicent Tortosa de la seua empresa Rosa-València.

Però qui va facilitar el nom dels vint-i-cinc caiguts? La resposta és clara, la persona qui va facilitar la llista va ser Rafael Albi Flores; una persona amb molta HISTÒRIA (amb majúscules) viscuda. M’han fet arribar una fotocòpia de la carta mecanografiada amb la llista que Rafael Albi va elaborar. Val a dir que hi ha una sèrie d’errors, però és també ben cert que sense el seu esforç hauria sigut impossible recordar tots els noms.

La llista que figura en la pedra de marbre és la correcta, són vint-i-cinc i estan ordenats alfabèticament en dues columnes de dotze i un al final al centrat, en perfecta harmonia. No obstant això, vull mostrar la llista original del tio Rafael en la qual es pot observar els següents errors (per suposat que involuntaris).

-S’oblida de dues persones: Antonio Benavent Benavent i Octavio Vilar Mahiques.
-Nomena a Vicente Soler Calabuig, en compte de José.
-Nomena a Federico Sampedro, en compte de Federico Canet Sanpedro.
-Errors de canvi de nom com Alcadio per Arcadio o Eleuterio per Emeterio o Momparlet per Momparler.

Tots els anys, el dia 1 de maig l’Ajuntament homenatja als caiguts amb un senzill i emotiu acte, en el qual assisteix l’alcalde i tots els regidors i es col·loca un ram de flors al peu de la pedra dels “lluitadors per la llibertat i la democràcia”. Amb companya de la meua mare, assisteix a l’acte com a regidor i com a barxetà per tal d’honorar a tots els caiguts i per què no dir-ho, especialment al meu tio Vicente Canet Català “El Pastoret”

Finalment cal dir el que tothom sap, que al front van caure realment vint-i-tres i altres dos, van ser afusellats després d’un juí sumaríssim, per uns motius que ara no venen al cas.
Llista original elaborada per Rafael Albi

No hay comentarios: