viernes, 27 de febrero de 2009

MEMÒRIA HISTÒRICA: BARXETA DIUMENGE 19 DE JULIOL DE 1936

En aquest post es vol relatar el que va ocòrrer a Barxeta el diumenge 19 de juliol de 1936. A la península s'havien assabentat del cop d'estat dels militars facciosos a la vesprada del dissabte de 18 de juliol. Ací al meu poble el diumenge es va celebrar un ple extraordinari a l'Ajuntament, el qual reproduïm (Acta de l'AMB, Arxiu Municpal de Barxeta) i després van formar el comité revolucionari de Barxeta (Fotocòpia de l'AHN, Archivo Histórico Nacional).

ACTA DEL 19-07-1936

SESIÓN EXTRAORDINARIA


A las quince horas del día 19 de julio de 1936 se reúnen urgentemente y espontáneamente en esta Casa Consistorial los señores del Ayuntamiento abajo firmados con objeto de adoptar las medidas necesarias para garantizar el orden seriamente amenazado por el movimiento militar-fascista que se ha iniciado en el día de ayer en todo el país. De acuerdo con las órdenes dadas por radio y emisarios especiales por el Gobierno legítimo de la República y recogiendo el sentir del pueblo se procede de momento a adoptar los siguientes acuerdos:

1) Proceder a la recogida de armas de fuego y explosivos que puedan tener las personas de esta localidad que se consideran o puedan manifestarse desafectos al régimen legítimo de que hoy nos rige.

2) Constituir de acuerdo con la voluntad popular un Comité de Defensa de la República o Antifascista, que asuma la organización de los servicios de orden público, abastecimiento, controles, quema, etc. Y cuantos sugiera o precisen la marcha de los acontecimientos que se inician con la sublevación.

3) Ofrecerse al Gobierno legalmente constituido de la República, la adhesión más inquebrantable y sincera de este Ayuntamiento, para dominar la subversión.

Con lo cual diese por terminado el acto que se expresa en la presente que firma la Corporación municipal de que certifico:

(Signen l'acta els regidors següents:)

Domingo Sirerol Pastor.
Hilario Pascual Ordúñez.
Fermín Sanchís Ordiñana.
Telésforo Micó Mahiques.
Vicente Tortosa Berenguer.
Francisco Tormo Miñana.
Vicente Fons Segarra.



Eixe mateix diumenge es constitueix el Comité Revolucionari de Barxeta en el qual quedaren representats els partits del Front Popular i organitzacions sindicals, segons la influència de cada força política al poble. El Comité de Barxeta va ser format per set membres els quals representaven als sindicats majoritaris UGT i CNT i al Partido Comunista. La força més important, amb major presència i nombre d’afiliats era el sindicat socialista l’UGT, a molta distància, la segona força era el sindicat anarco-sindicalista CNT i finalment el PC quasi insignificant aleshores, començaria a rebre una allau d’afiliacions i creixeria molt ràpidament al començament de la guerra.

El membres segons llista de l’AHN (Archivo Histórico Nacional) eren:

Vicente Ventura Company (UGT)
Rosendo Ferrando Ventura (PC)
Enrique Fons Segarra (UGT)
José Segarra Ordiñana (CNT)
Vicente Segarra Donet (CNT)
Enrique Soler Tormo (CNT)
José Durà Bertomeu (UGT)

ANOTACIONS:

- Enrique Soler Tormo, era el meu avi. (De la qual cosa m’envanisc).
- L’alcalde de Barxeta era aleshores,1942; Felipe Inza y Sierra.
- José Durà Bertomeu és un dels vint-i-cinc barxetans que van caure al front.

No hay comentarios: